Entrevista amb en Joan Portell

Jo sóc en Joan Portell una persona que encara creu que la literatura, i l'art en general, ens poden salvar del pensament únic, ens obliguen a dubtar i a posar-nos en dubte en cada moment, en tot i per tot. És el fat que ens toca suportar?

Trobo inspiració... M'emociona tot, des d'una pel·lícula típica i tòpica, a una bona estona parlant de llibres amb infants en una escola, fins a un merescut repòs contemplant les muntanyes que m'envolten després d'una bona escalada. I servo aquests records per inspirar-me i intentar transmetre'ls a tots aquells que vulguin llegir-me.

Estic molt orgullós de la feina que tanta gent fa de forma desinteressada en pro de la lectura, que no deixa de ser una forma de lluita en defensa de la llibertat individual i de les llibertats col·lectives. Ep, i també de les meves filles!  

Algú una vegada em va dir: Deixa allò que has trobat igual o si pot ser millor. I així ho he intentat, una altra cosa és si ho he aconseguit...

Què és el que t'agrada més de llegir?  Què és per tu la lectura?Jo vaig entrar al món de la lectura de la mà dels grans clàssics de la literatura juvenil Verne, Stevenson, Poe...- i sempre m'agrada tornar-hi de tant en tant. Però també m'agrada llegir la novel·la policíaca nòrdica, assaig sobre lectura i educació, poesia infantil, àlbums il·lustrats, etc. Sóc una mica tastaolletes.  

Segurament és molt difícil...però quins 5 llibres o autors i il·lustradors de literatura infantil creus que són imprescindibles en una bona biblioteca infantil. Fer una llista és sempre difícil, però hi ha alguns Sendaks, Lobels, Lionnis, Brunas, etc., que haurien de formar part del sarró de qualsevol bibliotecari i biblioteca del país; així com un bon cistell de contes populars nostrats, com en Patufet, La rateta que escombrava l'escaleta o llibres infantils il·lustrats pels nostres autors de bandera com Carme Solé, Arnal Ballester o Teresa Duran. Tampoc hi poden mancar llibres de colla -la crossa necessària per a molts lectors per fer el salt cap a la juvenil- com Stilton o la Tina, i no oblidar que hem d'omplir les prestatgeries de llibres de coneixements per a totes les edats, i és que no a tots els nens i nenes els hi agrada només la narrativa. Mai se sap darrere de quin llibre es pot amagar un bon lector. 

Quin paper té o pot tenir la biblioteca escolar en la formació dels infants?
El paper de la biblioteca escolar és imprescindible. Com és que tenim tantes instal·lacions per a exercitar el cos i encara menystenim el gimnàs del cervell que és la biblioteca escolar? Aquesta biblioteca ha de ser punt d'inici i final de qualsevol tasca a l'escola, i a més durant tot el trajecte ens ha d'acompanyar com el company més fidel. Els japonesos ho tenen molt clar, després de fer la recerca que creiem necessària per internet, anem sempre als llibres ja que allí la informació la podrem contrastar i està molt més ben endreçada. 


Quines són per tu les claus per motivar a la lectura
La clau per motivar a la lectura és la família i, si es dóna el cas que la família no és present en aquest procés -pel motiu que sigui-, l'escola ha d'assumir aquesta responsabilitat sent conscient que amb la lectura un infant pot aconseguir unes quotes de llibertat sense límits. És a partir de la lectura que el nen o la nena podrà escollir, seleccionar, construir, saber que no només hi ha un pensament, una idea..., i és en aquesta elecció on hom es defineix i es construeix.   



Pots trobar més coses sobre mi...
Pots trobar més coses sobre a mi al blog Llibres al Replà, un espai d'intercanvi cultural i de coneixement a l'entorn de la literatura infantil i juvenil; una escala virutal de veïns i veïnes que, de forma altruista, compartim entre nosaltres i entre tots aquells que ens vulguin llegir les nostres descobertes a l'entorn de la literatura infantil i juvenil. És un plaer tenir veïns i veïnes tan savis amb els qui comparteixo aquest Replà.



Comentaris