OCTUBRE: MES INTERNACIONAL DE LES BIBLIOTEQUES ESCOLARS!!!


Com cada any, aquest mes el dediquem a les biblioteques escolars i, per celebrar-ho, volem compartir amb vosaltres una activitat relacionada amb en Roald Dahl, tenint present que encara ens trobem en l’any de la celebració del seu centenari.

A l’   Escola Torrent d'en Melis el mes d’abril vam organitzar una   bibliogimcana de Roald Dahl amb la intenció de donar a conèixer una mica més l’obra d’aquest autor i també els llibres de coneixements relacionats amb les seves històries.

La gimcana es va dur a terme a la biblioteca de l’escola fóra de l’horari lectiu, anava dirigida als alumnes dels cicles Mitjà i Superior del centre. Es van fer grups de tres tot procurant que hi hagués un nen o nena de cada curs, de manera que els més grans poguessin ajudar als més petits.

Cada grup havia de trobar deu llibres d’en Roald Dahl que estaven exposats en les taules de la biblioteca. Per a trobar-los havien d’anar seguint les deu pistes que els portaven a les prestatgeries dels llibres de coneixements.  Cada grup començava per una pista diferent i així no interferien els uns amb els altres.

Cada pista comença amb un petit fragment d’un llibre, a continuació una introducció a la matèria i una pista per a trobar el llibre de coneixements (de vegades es dóna la signatura, de vegades s’indica el lloc concret on poden trobar-lo). Dins el llibre hi ha un  punt de llibre que conté la imatge de la coberta del llibre de Dahl.
Amb el punt han de localitzar el llibre en qüestió entre els que hi ha exposats a les taules de la biblioteca i anar al control a buscar la pista següent.

Un cop localitzats els deu llibres hi ha dues proves més que els fa consultar internet i els plafons que hi ha penjats a la biblioteca.



I tot parlant de celebracions us volem fer una proposta:

Són moltes les activitats que es fan a les escoles per a la promoció de la lectura; des de sempre, celebrem les dates importants d’autors o publicacions que són considerades dignes de recordar i conèixer, d’aquesta manera  s’aprofundeix  i es repassen les lectures d’obres ens deixen un bon record.

Per això recollim la idea de la Sandra Debesa de l’Escola Pere IV que ens diu que atesa la quantitat d’escoles i instituts que organitzen lectures i activitats al voltant d’una efemèride en concret, fóra bo que ens poséssim d’acord i treballéssim  conjuntament el mateix, tot compartint idees i recursos.

Us fem arribar aquest   formulari  amb les efemèrides que considerem que us poden interessar perquè ens respongueu quines en celebraríeu aquest curs i un cop tinguem la informació, crearem una carpeta al google drive per poder compartir les propostes, les idees i recursos, i posar-vos en contacte els centres que hagueu triat el mateix.

De tota manera, podeu consultar el llistat d'Efemèrides LIJ 2017 que elabora el Seminari de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel, document que ens hem servit per triar aquells autors i publicacions que pensem seran del vostre interès.     

A més, com encara som al  2016, podem optar per algun dels autors catalans: Pilarín Bayès o Enric Larreula que aquest any han complert 75 anys, i també fa 25 anys de la publicació de "El llibre de la por" de la Teresa Duran.

Esperem que us agradi “la idea”, alhora que sigui útil. 

Animeu-vos!!


Comentaris