Col·lecció de ressenyes

EI:
Ganges Garriga, Montserrat, Caminant per la lluna. Neil Armstrong, Ed. Combel, 10 pàgs. Il•lustracions: Pla Santamans, Imma
A partir de 3 anys
La primera col•lecció perquè els més petits puguin conèixer els personatges destacats de la nostra història, els més grans. El primer home que va trepitjar la Lluna, l'inventor de la bombeta, la primera expedició que va fer el cim de l'Everest i la dona que amb un acte de resistència pacífica va fer un primer pas contra la segregació racial són herois de veritat: no tenen superpoders però ens han fet millors a tots. Amb fotografies, un pop-up i un text breu i senzill a cada llibre.

EP:
Hédelin, Pascale, La Terra i el cel, un llibre interactiu, Ed. Cruïlla, Barcelona 2009,Traductora: Dolors Senserrich i Pairó





Ideal para descobrir el funcionament de la Terra i el cel, l'àlbum proposa pop-ups, tiretes, finestrons a aixecar, etcètera.
A cada doble pàgina, les animacions proposades són concebudes perquè el nen comprengui els planetes, el moviment de la Lluna i dels astres al cel: tirar un cordill per donar el seu volum a la Terra, aixecar parts per fer enlairar-se el coet Ariane, etc.
Des de 5 a 12 anys és un llibre animat extraordinari per fer descobrir als nens la Terra i els altres planetes i explicar-los el moviment de la Lluna i dels astres al cel.

ES:
Lopesino, Jordi, La meva primera guia d'astronomia, Ed. La Galera, Col. Guies, 3, Òscar Julve (il•lustr.), 64 pàgs.
Edat: a partir de 10 anys ISBN: 978-84-246-2937-3



El Sol i la Lluna, les estrelles i la immensitat del cel, han fascinat els éssers humans. Així, des de l'inici de la història la humanitat s'ha plantejat nombroses preguntes que ha intentat respondre. Aquesta guia fa un recorregut per la història de l'astronomia, saber què es pot veure al cel, quin és el material bàsic que es necessita per a qualsevol observació..., i descobrir l'Univers.
L’autor és astrònom amateur i escriptor. Redactor de la revista AstronomiA.

Closa i Autet, Daniel, 100 enigmes que la ciència (encara) no ha resolt, Col. De Cent en Cent, 3, Ed. Cossetània, Valls 2008


Daniel Closa i Autet és doctor en biologia i investigador del CSIC. Les seves recerques científiques s'han centrat en l'estudi de processos relacionats amb la inflamació. Actualment dirigeix un grup de recerca sobre malalties pancreàtiques a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona. El 1994 va guanyar el Premi de Novel•la Científica amb la novel•la Tots som parents. També és autor d'obres de ficció, com Setembre de passió i El secret de l'Almogàver. L'any 2007 edita l'obra de divulgació científica Blocs de ciència(Cossetània) http://www.cossetania.com/mostrar_producte.php?prod=720), basada en el seu bloc, i el 2008, l’obra objecte d’aquesta ressenya: 100 enigmes que la ciència (encara) no ha resolt (http://www.cossetania.com/mostrar_producte.php?prod=843).

L’atractiu didàctic d’este llibre rauria en que, situada la lectura en una edat precisa, posem per cas, 2n cicle d'ESO, 3r i 4t d’ESO i Batxillerat pot ser estimulant i contribuir a decantar eleccions professionals. Per a nivells inferiors trobo que, en no tindre il•lustracions, potser massa elevat.

A l’hora de triar els cent enigmes l’autor ha aprofitat que, fa uns anys, la revista Science va publicar una llista amb 125 preguntes per a les quals no tenim resposta. Entre aquestes hi havia les que es consideraven les 25 grans qüestions, i pràcticament totes elles estan recollides també en aquest llibre.

Per una banda ens trobem davant dels grans enigmes de l’Univers que semblen de difícil solució, el coneixement del nostre espai immediat; la vida que ens rodeja i la incidència negativa sobre el medi ambient –en la major part dels casos– de l’espècie humana. La preocupació per la salut, els grans reptes de la ciència mèdica actual: vacuna contra la sida; recerca sobre l’Alzheimer, reconstrucció de teixits; un passeig pel passat de la terra i els grans avenços tecnològics.
El detall de l’índex es pot obtindre a http://www.cossetania.com/tasts/100enigmesciencia.pdf.

És a dir, un bon punt de partida per a saber l’estat de la qüestió i els terrenys en els quals cal investigar i avançar.

Comentaris